Символічність Різдвяної Куті 🌠
Згідно з українськими традиціями вечір 6 січня називають Святим.
Під час Святої вечері на столі має бути 12 традиційних обрядових страв. Інші мають бути пісні, тобто без м’яса, молока, яєць та жиру. Кутя – головна страва столу, починаючи вечерю, кожен член сім’ї, перш за все, повинен з’їсти по ложці куті.
Традиційна кутя готується із зерен пшениці, рідше – ячменю, пшона, рису. До каші додають мед, горіхи, родзинки, мак. Кутя символізує здоров’я, благополуччя, удачу.
Кожен інгредієнт каші має своє символічне значення:
Пшениця – символізує родючість, міцне здоров’я, силу роду, безсмертя і переродження душі
Мак – символ достатку
Мед – символ солодкого радісного життя і міцного здоров’я
Родзинки – сила жіночого або чоловічого начала
Горіхи – сила розуму
Три різні куті до великих січневих свят у християнських традиціях господині готують: Бідну (пісну) на Святвечір, Багату (щедру) на Василя (13 січня, Старий Новий рік) і Голодну (водяну) на Водохреща (19 січня).